Jak si pochutnat na domácích jablkách co možná nejdéle?

Jak si pochutnat na domácích jablkách co možná nejdéle?

Podzim byl letos štědrý a nadělil pořádnou nadílku malvitého ovoce. Jenže jak už to tak bývá, v dobách hojnosti nemůžeme ovoce sklizené ze stromů na naší zahradě ani vidět. S příchodem sychravého počasí, kdy už stromy zejí prázdnotou, bychom nějaké to šťavnaté jablko jistě uvítali. V obchodech jejich cena roste i v období sezóny a tak se řada lidí uchyluje opět k praktikám našich babiček. Dobře uskladněná jablka mohou vydržet až do jara.

Sklep, spíž nebo třeba chladná chodba

Jak uskladnit jablka a hlavně kde? Ideálně v chladném prostředí, kde se udržuje stabilní teplota kolem 4°C. Takové podmínky mohou čerstvě utrženému ovoci poskytnout pouze majitelé sklepních prostor. To ovšem neznamená, že se jablka nedají skladovat třeba ve spíži nebo méně vytápěné chodbě. S vyšší teplotou je ale zapotřebí počítat i s menší výdrží. Při sklizni klaďte důraz na kvalitu ovoce a na správný způsob utrhnutí. Ovoce, které je utrženo společně se stopkou vydrží uskladněné o poznání déle. Jablka ukládejte do beden vedle sebe stopkou vzhůru. Jednotlivá jablka by navíc neměla jevit známky poškození.